Landstinget Kronobergs spariver slår tillbaka- istället för att spara pengar så ökar kostnaderna

Kostnaderna för utomlänsvården när det gäller ortopedin är högre än de besparingar som Landstinget åstadkom förra året. Vinnarna är istället andra landsting och lasarett.

Förra året sparade Kronobergs landsting 12 miljoner kronor på att minska produktionen för den icke-akuta vården. Men någon sparåtgärd blev det egentligen inte. För besparingen ledde till ökade operationsköer vilket ledde till att alltfler patienter sökte sig till andra lasarett. Att på det här sättet skicka iväg patienter till andra län kostade förra året Landstinget Kronoberg totalt 24 miljoner kronor.

Landstinget gör alltså en mångmiljonförlust på sin besparing eftersom den bara stannade på 12 miljoner kronor. Och för andra landsting är det bara att tacka och ta emot.

Hässleholms sjukhus är ett av de lasarett som tar emot fler och fler kronobergare.

- Våra intäkter för vård såld till landstinget Kronoberg mångdubblades under förra året, från 1,8 till 7 miljoner kronor, säger sjukhuschefen Ewald Ornstein.

- Den främsta anledningen till att så många söker sig till Hässleholm är främst att köerna till en höft eller knäoperation bara är 7 veckor, i Växjö och Ljungby ligger väntetiden på cirka 50 veckor, säger Ewald Ornstein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".