Äppelkvistar från odlingarna i Urshult ska ge frukt i det hårt drabbade Nordkorea

På onsdagen hämtade lantbrukaren Sven-Erik Johansson, som arbetar med jordbruksutveckling i Nordkorea, ympkvistarna i Urshult. På måndag fraktas de till Nordkorea där befolkningen är i stort behov av frukt.

Bakgrunden till att Sven-Erik Johansson valde äpplen från Urshult är att de hade den äldre sortens äpple som han sökt och nu hoppas han att de ska hjälpa till att fylla de tomma matförråden och lindra matbristen i Nordkorea.

Nordkorea är ett väldigt slutet land, som dock har öppnat upp sig för hjälp med att utveckla jordbruket. I det här fallet är det pingströrelsen, SIDA och privatpersoner som finansierar. Hjälporganisationer uppskattar att bortåt 2 miljoner människor i Nordkorea har dött på grund av matbrist sedan mitten av 90-talet. Äpplen kan fylla ett stort behov i framför allt april/maj, när matförråden gapar som mest tomma. Om fyra-fem år kan dessa kvistar bära frukt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista