Ännu inga pengar till Sydkrafts kunder efter elavbrott

Trots löfte om ersättning väntar 1000 abbonenter fortfarande på pengar från Sydkraft efter elavbrottet i december förra året. 

Gunvor Karlsson i Härlöv var utan ström i 78 timmar och har därmed rätt till runt 1500 kronor i ersättning, men några pengar har hon ännu inte fått. 
- Det är under all kritik, säger hon. 
Det var den 5 och 6 december som hård vind gjorde att 14 000 hushåll i Kronobergs län blev utan ström. Ersättning kan den få som varit utan el i ett dygn eller mer. Totalt ska Sydkraft nu betala ut 500 000 kronor.

Gunvor Olsson anmälde direkt sitt strömavbrott och skickade efter någon dag in en anmälningsblankett till Sydkraft. På så sätt skulle man bli registrerad, sedan skulle pengarna komma. Men inget hände och när hon ringde tillbaka i januari gav Sydkraft beskedet att hon var inte registrerad.
Hon fick anmäla avbrottet igen. Efter ännu några telefonsamtal nu i mars har hon fått beskedet att hon blivit registrerad, men fortfarande inte när pengarna kommer.

Gunvor Olsson drabbas ofta av långa strömavbrott. Det är inte första gången hon får vänta på ersättning. Efter ett långt avbrott i december 2002 tog det nära ett år innan hon fick sina pengar och då först efter flera telefonsamtal.

Enligt Sydkraft ska pengarna betalas ut när hon får nästa faktura.
- Men jag litar inte på Sydkraft längre, säger Gunvor Olsson.

Conny Svensson på Sydkraft förklarar förseningen med att man haft datakrångel och säger att pengarna kommer betalas ut på nästa faktura.

- Så här i efterhand kan man tycka att vi borde skicka ut information om till våra kunder om förseningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista