Okänd rumänsk man avslängd från lastbil i Lammhult - trodde han var i Italien

En 39-årig rumänsk man som hittades i Lammhult norr om Växjö på torsdagskvällen förbryllar polisen i Kronobergs län.

Mannen säger att han blev avslängd från en lastbil utan pass och pengar.

På Rumänska ambassaden i Stockholm vet man heller inte mycket om vad som hänt.

Ambassadtjänstemannen Marian Morgulet säger att han talat med mannen som trodde att han hamnat i Italien istället för Sverige...

- Ja, han är vilse. Först trodde han att han var i Italien. Men i går kväll förstod han att han var i Sverige.

Mannen hittades av en kvinna på torsdagskvällen på en bensinmack i Lammhult. Hon såg till att han fick tak över huvudet över natten och följde sedan med honom till polisen på fredagen.

Men det enda mannen berättat för polisen är att han åkt med en lastbil för att arbeta. Lastbilen ska sedan ha lämnat honom vid macken utan pass och pengar.

Eftersom mannen inte begått något brott så har polisen nu vänt sig till den Rumänska Ambassaden i Stockholm. Men den enda hjälp polisen fått därifrån är ett löfte om att mannen ska få ett nytt pass om ett par dagar - förutsatt att man skickar upp 550 kronor och ett foto.

Marian Morgulet som känner till fallet säger att han inte kan göra mer för mannen än att ordna fram ett nytt pass för honom.

Den rumänske mannen har nu fått en tillfällig bostad i Växjö över helgen i socialtjänstens regi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".