Riktigt bra år för Värö bruk

Det går bra för massatillverkaren Södra Cell just nu. Priserna på pappersmassa är rekordhöga till skillnad mot förra året. Det gäller Södras samtliga bruk i Mönsterås, Mörrum och Värö.

– Det är väldigt ovanligt att vi får så här bra betalt för våra produkter. Vi är nu uppe i 1000 dollar per ton så det är extremt bra betalt, säger Ola Walin som är anläggningschef vid fabriken i Värö.

Förra året var inte något bra år för massatillverkaren Södra cell som bland annat har en anläggning i Värö utanför Varberg. Som en följd av det allmänna konjunkturläget i finanskrisens spår drog man in på produktionen i vissa fabriker i Norge även om man körde på som vanligt i Värö.

– Det var en allmän konjunkturnedgång, det gjorde att priserna på produkter minskade kraftigt och även på vår lönsamhet. Det förbrukades mindre papper i världen i stort och det påverkade oss, säger Ola Wallin.

Vid första kvartalet i år så låg vinsten på 371 miljoner kronor vilket man kan jämföra med förlustsiffor för samma tid förra året, siffrorna för det senaste kvartalet är inte färdigräknande ännu men enligt Ola Walin går det riktigt bra för Södra cell och man planerar också en del större investeringar på anläggningen i Värö.

Men Ola Walin tror inte att de rekordhöga priserna på pappersmassa kommer hålla i sig någon längre tid.

– Man måste titta på lönsamheten löver en konjunkturscykel och bedöma lönsamheten utifrån det. Det gäller att inte fatta för snabba beslut, säger han.