Kronoberg

Svårt att bada för funktionshindrade

Badplatser finns det gott om i Kronobergs län, men det är sällan som de är tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar.

I Växjö kommun är bara en av fyrtio badplatser utrustad med en ramp ner i vattnet.

– Vi badar inte i Växjö
Christina Gustavsson bor utanför Åryd och har en son som sitter i rullstol och är gravt cp-skadad. 

– Det är svårt, väldigt svårt. Det är ju inte tillgängligt för man kommer inte ner och inte fram på badplatserna. När han var mindre var det ju lättare, då orkade man bära och så, men nu gör man inte det längre. Så vi badar helt enkelt inte i Växjö, säger Christina Gustavsson.

Christina Gustavsson har en son, Joakim, som är 19 år och varje sommar åker de till Halmstad för att bada med Joakim, eftersom de inte kan bada någonstans i närheten av Växjö.

Sand utgör ett stort hinder
– För det första när man kommer till en badplats så är det sand, sand sand. Det är jättehärligt med sand och det är klart att det ska finnas, men att köra med en rullstol i sand, det är stört omöjligt - du kommer inte fram. Och sedan kommer du inte i vattnet för att det saknats en ramp, förklarar Christina Gustavsson

Såhär ser de allra flesta badplatser ut i länet. I Lessebo, Älmhult och Ljungby kommun finns inte en enda badplats som är anpassade för funktionsnedsatta personer. 

Tillgänglighetsåret
Under 2010 ska Sverige bli tillgängligt för alla, enligt riksdagsbeslut och det betyder att alla kommunala-, landstings- och statliga verksamheter ska vara tillgängliga för personer med funktionshinder.

– Vi begär inte att vi behöver vara överallt, det är inte det, men just en badplats. Det är inga stora krav att de ska vara tillgängliga. Det hör till att även våra ska komma i, säger Christina Gustavsson.

 

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se