Sommarjobb

Unga lurade till att jobba gratis

Företag utnyttjar ungdomar genom att låta de provjobba gratis, men det leder sällan till någon anställning - istället tar företaget in nya provjobbare, och sätter det hela i system.

Utnyttjar, sparkar, utnyttjar och sparkar igen.
– Provjobb, det hade vi ju inte för fyra, fem år sedan, säger Henrik Tvarnö som har jobbat med ungdomsfrågor LO Sydost under flera år.

Han berättar att det är en tydlig trend hos företag att låta ungdomar provjobba gratis i några dagar för att sedan sparka dem och ta in nästa provjobbare.

– Vi möter ju de som provjobbar mellan en och fem dagar men även upp till två veckor utan lön i hopp om att få jobbet.

– Det är okej att göra så, man ska bara vara medveten om att man förmodligen inte kommer att få jobbet, och så jobbar man gratis, sen tar företaget in en ny och så byter man så, sen har företaget gratis arbetskraft hela sommaren, förklarar Henrik Tvarnö.

Får ett företag göra så här?
– Ja, lagligt har man ju rätt att göra så här, men sen är det ju moraliskt fel, säger han. 

Det här fenomenet är vanligast inom restaurangbranschen, men det förekommer även inom handels, främst i små butiker. I Kronobergs län så finns det ett stort mörkertal, säger Henrik Tvarnö. Under sommaren så uppskattar han att runt ett femtiotal ungdomar kommer att utnyttjas på det här sättet. 

– Konsekvenserna för ungdomarna är ju att de blir blåsta och tycker att "det där med arbete" inte lönar sig. Konsekvenserna för arbetsgivarna som sköter sig är ju att det blir svårare att driva sina butiker eftersom de blir utkonkurrerade av dem som fuskar, säger Henrik Tvarnö.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se