Kronoberg

Försäkringskassan: Ofullständiga intyg ett problem

Elisabet Gustafsson från Växjö har inte fått någon sjukpenning, bland annat på grund av att hennes läkarintyg måste kompletteras. Ofullständiga intyg är ett problem, medger Försäkringskassan.

– Frågan har aktualiserats ytterligare i och med socialstyrelsens beslutsstöd som kom för några år sedan där det är väldigt tydligt beskrivet att när man sjukskriver för vissa diagnoser att man har en rekommenderad sjukskrivningstid. I de här anvisningarna är det väldigt tydligt att man måste motivera särskilt de man sjukskriver utöver det här. Det tror jag har ökat kompletteringsbehovet, säger Peter Burman som är områdeschef på Försäkringskassan i Växjö.

För ett år sedan så granskade Försäkringskassan 500 läkarintyg över hela landet. Resultatet visade att bara en dryg fjärdedel av dem innehöll alla nödvändiga uppgifter.

Krångligt att fylla i intygen
I närmare sextio procent av dem, så menade Försäkringskassan att läkarna inte varit tillräckligt tydliga i hur sjukdomen begränsar patientens förmåga.

Från läkarhåll anser man att intygen blivit både krångligare och mer tidskrävande att fylla i. Edvard Lekås, tillförordnad ordförande i Kronobergs läkarförening, menar att de nu bara fått fler och fler läkarintyg att komplettera, och att systemet från början borde ha utformats mer i samråd med läkare.

– Vi tycker att de borde på något sätt kunna förenkla sjukintygen så att det går snabbare att fylla i dem. Just nu går det åt alldeles för mycket läkartid till administration.

Brister inte hos handläggarna
Att det skulle vara Försäkringskassans handläggare som är dåliga på att tolka läkarintygen håller inte Peter Burman med om.

– När det brister hos oss tror jag att det är så att vi inte har kompletterat underlag som vi behöver göra.

Samarbete med Landstinget
Just nu samarbetar Landstinget med Försäkringskassan i ett projekt som ska syfta till att förbättra läkarintygen. Peter Burman anser sig dock märka att läkarintygen redan nu blivit bättre, men resultatet ska redovisas först om ett halvår.

– Jag tror att vi kan räkna med att se en tydlig förbättring vid årsskiftet. Vi tycker och även ser att trenden är och har blivit bättre.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Fråga

Lyssna på den längre intervjun i Kronoberg Direkt med Britt-Marie Hjerdin från Försäkringskassan och Elisabet Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.