Växjö

Ovanligt många kvinnor söker hjälp

Kvinnojouren Blenda i Växjö har ovanligt mycket att göra just nu. Hittills under juli månad har 12 kvinnor som aldrig tidigare varit i kontakt med kvinnojouren sökt hjälp.

– Vi har märkt en stor skillnad från förra året. I juli förra året hade vi tre nya kontakter och i juli i år har vi haft 12 nya. Vi har också haft kvinnor som stått utanför dörren och behövt akut hjälp, säger Susanne Tigerström, en av dem som jobbar på Kvinnojouren Blenda.

Varför tror du att det är så många som sökt hjälp nu i sommar?
– Dels syns vi i Kvinnojouren mer och vi har öppet på helgerna och dels är det många som gör polisanmälningar och vi får många via polisen. Sedan kan det vara arbetslöshet och ekonomiska problem som gör att det brakar samman i familjer.

Kvinnorna som söker hjälp hos Kvinnojouren kommer från alla samhällsklasser, och många av dem har också barn. Ofta är det mycket allvarliga saker som de utsatts för, berättar Susanne Tigerström.

Vad tänker du om att det är så många som kommer hit?
– Vi på Kvinnojouren blir ju oroliga och vi undrar ju hur det här året ska sluta.

Vanligtvis brukar Kvinnojouren se en ökning efter sommaren - när vardagen kommer igång igen efter semestrarna, men i år har man alltså många hjälpsökande även under sommaren. Susanne Tigerström är nu rädd för att hösten ska bli värre än vad den brukar vara.

– Vi kommer nog att få ha många som sitter extra på kvällarna för att kunna ta emot både besök och samtal.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se