Hallandsåsen

Snart har Åsa gjort halva jobbet

Tunnelborren Åsa har snart gjort halva jobbet i Hallandsåsen. I september räknar tunnelbyggarna med att den första av de två järnvägstunnlarna ska vara färdigborrad.

Till skillnad från tidigare år blir det inget semesteruppehåll i år, utan tunnelborrningen fortsätter hela sommaren för att man ska kunna hålla tidsplanen.

Tidigare i år tog sig tunnelbyggarna igenom den så kallade Möllebackszonen med dåligt berg och mycket vatten. Då gick arbetet långsamt under en lång period.

Roligt att borra
Men nu är det bättre berg igen, enligt Tobias Andersson som är anställd av Skanska-Vinci och skiftledare på borrmaskinen.

– I den zon vi befinner oss nu är det bättre berg och det är inte mycket vatten i sprickorna, säger han. Det går bra att borra och det är roligt.

Viktig milstolpe
Just nu borrar Åsa 14-15 meter i snitt per dag. I september räknar man alltså med att ha avverkat de ungefär 350 meter som återstår att borra innan det finns en färdig järnvägstunnel genom åsen.

– Det är en viktig milstolpe, så det är klart att då ska det firas, säger Tobias Andersson. Men det återstår ju mycket jobb, och sen har vi hela maskinen som ska dras tillbaka och starta om i nästa tunnel. Det är ett halvårs jobb, och då är det intensivt.

Hallandsekot