Landstingets bokslut i fokus. Nu krävs ytterligare besparingar.

Landstinget Kronobergs årsananlys och bokslut stod i fokus på måndagens Landstingsfullmäktigemöte.

Landstinget gick 68 miljoner kronor back förra året och förutom det åtgärdspaket man tidigare tagit beslut om, krävs nu ytterligare besparingar för att nå målet med ett nollresultat 2005.

Exakt hur de nya besparingar kan komma att se ut vill landstingsrådet Sven Åke Gustafsson än så länge inte säga, men det handlar bland annat om personalneddragningar. Man har tidigare sagt att man måste göra sig av med personal som inte är fast anställd, men enligt Sven Åke Gustafsson kan även fast personal få gå.

Under debatten ställdes också många frågor om utomlänsvården till Sven Åke Gustafsson. Som vi tidigare berättat har de långa köerna gjort att alltfler patienter inte orkat vänta och Landstinget har fått betala stora summor för operationer som sker i andra län. Enligt Sven Åke Gustafsson är det viktigt att få ner köerna, men att investera i att operera mer själva är inte aktuellt.

- Istället är en möjlig utväg att teckna fler avtal med andra landsting. På så sätt blir varje operation biligare, samtidigt som väntetiden blir kortare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".