Livstid för mordet på Anna Lindh

Mijailo Mijailovic döms av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Rättegången mot Mijailovic avslutades förra tisdagen efter att rätten och parterna bakom stängda dörrar hade gått igenom den Rättspsykiatriska undersökning (RPU) som gjorts av rättspsykiatriska avdelningen i Huddinge. Den utmynnade i slutsatsen att Mijailovic inte är allvarligt psykiskt störd.
Stockholms tingsrätt avslog då överraskande Mijailovics begäran om att RPU:n skulle granskas av Socialstyrelsens rättsliga råd. Det finns inte tillräckliga sakliga skäl för ytterligare en granskning, ansåg chefsrådman Göran Nilsson.
Den gärning som Mijailovic gjort sig skyldig till har ett mycket högt straffvärde. Han ska därför och eftersom vad som har kommit fram om hans person inte är ägnat att kunna medföra strafflindring dömas till fängelse på livstid, skriver tingsrätten i domen.
Anna Lindhs make Bo Holmberg och hennes två söner får ett skadestånd enligt tidigare schablon med 50 000 kronor vardera.
Mijailovic har överfallit Anna Lindh och utsatt henne för lidande. Hon måste ha känt dödsångest när hon förstod att hon hade blivit allvarligt skadad. Man kan inte heller bortse från den besinningslösa och hänsynslösa råhet som präglat Mijailovics handlande, skriver tingsrätten.
Härtill kommer att han haft möjlighet att besinna sig. Det har han inte gjort. Han har tvärtom rusat fram mot Anna Lindh och utdelat så många som sju eller åtta knivhugg mot henne.
Gärningen ska med mot bakgrund av detta betraktas som mord, skriver tingsrätten.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".