Mobbad förskolepersonal riktar hård kritik mot Växjö kommuns behandling

Ledningen för skol- och barnomsorgsförvaltningen i Växjö kritiseras nu hårt av den förskolepersonal som anmält rektorn på förskolan för mobbning och kränkande behandling. När de försökt få hjälp har de i stället mötts av hot om tvångsförflyttning.

I en skriftlig kommentar säger personalen att de vädjat om hjälp från kommunen - helt utan resultat. Och de säger också att de inte trodde att det de varit med om kunde hända i dagens samhälle. 

Växjö kommun gör nu allt för att försöka mörklägga hanteringen av konflikten mellan personalen och rektorn på förskolan. Efter att Sveriges Radio Kronoberg på tisdagen citerat ett brev från personalen, där de berättar om kränkningar och ren mobbning, så sekretessprövar kommunjuristen Jan Bengtsson nu alla väsentliga handlingar.

Den drabbade personalen känner sig allt mer överkörd och misshandlad av sin arbetsgivare, och har anmält sin arbetssituation till Arbetsmiljöverket. Men trots det hävdar personalsekreteraren Gunilla Nilsson att kommunen gjort allt för att hjälpa dem.

Sanningen är, enligt personalen, att de tvingats bort från sin arbetsplats. Om de inte frivillgt valde en annan arbetsplats så skulle de tvångsförflyttas. Något de själva beskriver som ett chockbesked. Det framgår av den skrivelse som de skickat till Arbetsmiljöverket.

Sju fast anställda på förskolan har inte kunnat eller fått återvända till sin arbetsplats efter semestern förra året på grund av konflikten med rektorn.

Hon sitter kvar - trots att åklagare Aino Ahlhem nu inlett en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista