Kronoberg

Färre konkurser i länet

Antalet konkurser minskar i länet visar statistik från kreditupplysningsföretag UC.

Hittills i år är det en minskning med nästan 30 procent jämfört med samma period förra året.

Allt färre företag i Kronoberg går i konkurs och samma tendens gäller också på riksplan där minskningen är 14 procent i snitt när man jämför 2010 med krisåret 2009. 

55 företag har hittills i år varit tvungna att lägga ner i länet, färre än förra året men vidgar man perspektivet och tittar bakåt mot 2008 och 2007 så kan man se att dagens nivå ändå är hög. För de åren när världsekonomin gick på högvarv låg antalet konkurser på cirka 30 för samma period under året.

Konkurssifforna har nu sjunkit många månader i rad men upplysningsföretaget UC flaggar för att det instabila läget för en del länder i Europa kan ge konsekvenser också för svenska företag nu under hösten, sammantaget ser det dock ljusare ut för företagen och lönsamheten blir enligt UC allt bättre och man tror att året som helhet kommer visa på ett lägre antal konkurser. 

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista