Sverige

Slopade grödor ska minska viltolyckor

Naturvårdsverket vill minska antalet viltolyckor där vildsvin är inblandade. Genom att styra lantbrukarnas odling av grödor utmed olycksdrabbade vägkanter. Det är en del i den nationella viltförvaltningsplanen. Men satsningen får kritik.

Verket vill begränsa odlingar vid vägkanten av grödor som majs, ärter och åkerböna eftersom växterna är höga och skymmer sikten. Grödorna lockar dessutom vildsvinen.

– Det är siktröjning och anpassning av gröda som ska ge bilisten ett bredare synfält och större möjlighet att bromsa in eller undvika olyckor, säger Christer Pettersson, ansvarig för vildsvinsförvaltning på Naturvårdsverket.

Grödorna är på frammarsch i länet, i år är det dubbelt så mycket hektar av åkermarken som används till odling av den här typen av grödor jämfört med 2008.

Peter Borring, länsordförande i Lantbrukarnas riksförbund är negativt inställd till Naturvårdsverkets förslag.

– Jag kan tycka att det är åt helvete på ren svenska för att det är att försöka fokusera på något och inte det verkliga problemet. Styra grisarna kors och tvärs det kan vi försöka med men vi måste se till att vi får ner vildsvinsstammen, säger Borring.

Christer Pettersson ser snarare att det skulle bli lönsammare för lantbrukarna. Eftersom områden där attraktiva grödor odlas bidrar till många vildsvin som orsakar omfattande skador på grödan.

– Så att jag ser en vinnar, vinnar situation på att försöka minska attraktiviteten i grödan och samtidigt minska olycksrisken, säger Christer Pettersson.

Erik Andersson

Lovisa Gelin

Reporter
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista