Kronoberg

EU pengar till landsbygden kan brinna inne

En stor del av de EU-pengar som ska gå till utvecklingsprojekt av den svenska landsbygden, också kända som Leaderpengar, står ännu på hög.

I Kronobergs län har endast 43 procent av potten betalats ut i år, 37 miljoner finns ännu tillgodo och risken finns att pengarna brinner inne.

Nästan hela Sverige är uppdelat i så kallade Leaderområden, som mellan år 2007 och 2013 tilldelas Eu-pengar. Tanken är att de boende på landsbygden ska få möjlighet att genomföra satsningar som de anser viktiga för sin bygd.

Men det är inte så många som söker Leaderpengar. I Kronoberg, Kalmar, Östergötland och Jönköpings län så har bara runt 45 procent av Leaderområdenas budgetar tilldelats.

Vad är då orsaken till detta?
– De flesta Leaderområdena har kanske inte varit igång ordentligt mer än ett år. De sista Leaderområdena blev godkända i slutet av förra året, förklarar Carin Alfredsson som jobbar med Leader på Jordbruksverket.

De pengar som blir över från varje år skjuts sen över till nästa års budget, tills 2013 då de otilldelade landsbygdspengarna går tillbaka till EU.

– Det är offentliga pengar. Om man inte använder dem går de tillbaka till den offentliga kakan. Det viktigaste är att man når målen med Leaderstrategin som varje Leaderområde har tagit fram och att man har nått de mål man satt upp vid periodens slut.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista