Kronoberg

Våld mot kvinnor i fokus för Ask

I dag besökte justitieminister Beatrice Ask Växjö och kvinnojouren Blenda, en kvinnojour som funnit i 30 år och som den här sommaren fått hjälpa ovanligt många kvinnor.

På Blenda har man sett de senaste åren att antalet kvinnor som söker hjälp konstant bli fler och fler.

Beatrice Asks tror inte att problemet med våld i nära relationer har ökat i Sverige.

– Jag tror inte att det har ökat egentligen, men jag tror att vi ser mer eftersom arbetet med sådana här frågor har ökat, vilket leder till att fler kvinnor vågar anmäla. Jag tror att vi har synliggjort ett stort mörkertal.  

Lyssnade och ställde frågor
Beatrice Ask lyssnade och ställde frågor när hon träffade Berit Pettersson och ordföranden i Blenda, Suzana Mocevic, i kvinnojourens lokaler i dag.

Kvinnojourer drivs till stor del ideellt, med frivilliga jourare och ekonomiskt stöd från bland annat kommunerna.

Ska det vara så i Sverige att hjälpen till utsatta kvinnor och barn hänger på att frivilla ställer upp på sin fritid?

– Jag tror delvis att det kan vara bra, men det är ju också väldigt viktigt att kommuner, polis och myndigheter ställer upp och gör sin del av arbetet, säger Beatrice Ask.   

Tar politiker tillräckligt stort ansvar för problemen med kvinnomisshandel?

– Ja, det tycker jag. Jag tycker att man tar det på mycket stort allvar. Däremot så tycker jag att man borde rikta större insatser till kvinnojourer. Man borde visa med resurser i varje kommun att det här är en fråga av prioritering, säger Suzanna Mocovic.   

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista