Växjö

Ökad säkerhet krävs vid kanotpaddling

Inom loppet av tio dagar har två incidenter med kanotister inträffat på Helgasjön i Växjö. Enligt Klas Qvarnström, ordförande i Friluftsfrämjandet i Växjö som hyr ut kanoter av just den sorten som har använts vid båda tillfällena, finns det stora problem med den modellen, om de används på öppen sjö.

– De är egentligen inte byggda för det, de är egentligen byggda för åar och lite lugnare förhållanden, säger Klas Qvarnström.

Igår när den ena incidenten inträffade befann sig kanotisterna på öppen sjö, vilket inte alls är ovanligt, enligt Klas Qvarnström. Det blev stor sjögång och alla kanoterna var nära att kantra. Detta såg en segelbåt som låg en bit ifrån och som larmade räddningstjänsten.

Efter fullt pådrag från både räddningstjänsten i Växjö och sjöräddningssällskapet så gick allt väl. Det var en tysk konfirmandgrupp med trettio deltagare i åldrarna 12-36 år.

En av ledarna på lägret säger att de vet om att det är farligt att paddla på Helgasjön, men att de har gjort det i trettio år och det har alltid gått bra tidigare. Vid varje tur har de med sig minst en person som är kunnig både på kanoter och sjön.

Det handlar om den allra vanligaste modellen av kanoter som kallas kanadensare, de är gjorda av aluminium med stor platt botten. Den känns mycket stabil, men skenet bedrar, för även om det bara blåste bris - mellan fem och sju sekundmeter igår, är det tillräckligt för att säkerheten ska minska dramatiskt.

Varför var kanoterna ute där det finns så många öppna sjöar och öppna sjöar inte är lämpligt för kanotpaddling?

– Det är väldigt populärt bland allmänheten och det är ganska enkelt att hantera. Vem som helst kan egentligen hyra en kanot och ge sig ut med den, och det funkar för det allra mesta.

Klas Qvarnström som hyr ut kanoter på Friluftsfrämjandet i Växjö berättar hur det brukar gå till vid uthyrningen. Eftersom man bokar kanoterna i förväg och sedan bara går in och hämtar dem, hinner personalen inte med att informera mer än att man ska bära flytväst och ha sin packning i plastpåsar så att den inte blir blöt.

– När vi hyr ut kanoter så är det ju på eget ansvar, säger Klas Qvarnström.

Vad ska man tänka på innan man ger sig ut när det blåser?
– Se till att hålla sig nära land. Försöka att hålla sig utmed stränderna. Är det mycket vind och vågor så ska man inte ge sig ut.

Det var inte Friluftsfrämjandet i Växjö som hade hyrt ut kanoterna till de två grupperna som råkade ut för tillbud på Helgasjön.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista