Växjö

Ramadan innebär kassaklirr

Det är högsäsong för många butiker och torghandlare runt om i Sverige under kommande månad. Orsaken: Den muslimska högtiden Ramadan drog i gång i förrgår.

Trots att Ramadan innebär fasta, så är försäljningen av mat och dryck större än vanligt. Med dryga en miljard kronor ökar omsättningen i Sverige under Ramadan, enligt Svensk handel.

Maten serveras traditionellt sett när solen har gått ner och då dukas en festmåltid upp.

En av de butiker som säljer mycket traditionell muslimsk mat är Istanbul Livs i Växjö. Det är redan slut på vissa varor, säger Jabbar Al Jaafar som är butikschef.

– Igår var det mycket folk som kom och handlade, vi hade inte räknat med så många. Så det är lite dåligt med varor i frysen idag. Det är främst burek som har gått åt, men nu har vi fyllt på igen.

– Annars är det daddlar, bönor, röda- och gröna linser, äggpasta, baklava och juice som säljer riktigt bra, fortsätter han.

Vid frukt-och grönsaksståndet i Växjö centrum märker ägarna att försäljningstrycket har ökat nu.

– Daddlar, nötter, ja allt. Det går åt mycket av det nu. Det är på eftermiddagen som de flesta kommer och handlar. Många muslimer sover nu eftersom de var uppe sent igår, säger Balen Ahmed Said som äger ståndet.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista