Startskott för tävling om världens största glasskulptur

I höst ska världens största glasskulptur byggas på Lindshammars glasbruk och på fredagen gick startskottet för den designtävling där konstnärer ska lämna förslag på hur den ska se ut.

Fram till den 1:a augusti kan nu designers skicka in sina bidrag, en jury ska sedan utse vem som ska få skapa konstverket och i höst ska tillverkningen börja. Lagom till Lindshammars glasbruks 100-årsjubileum nästa år är det tänkt att glasskulpturen ska stå klar nånstans i samhället.

- Jag tror att det här kommer locka turister, både till Lindshammar och till glasriket, säger Olle Augustsson som jobbar på Lindshammars glasbruk och som kommer att hjälpa till att tillverka skulpturen.

Senaste gången Lindshammar gjorde nåt liknande var 1970 då man tillverkade obelisken som står på Sergels torg i Stockholm.

Lindshammar är alltså ett glasbruk med stora planer för framtiden. Men för ett år sedan såg det annorlunda ut. Då kom beskedet från Lindshammars ägare att all glastillverkning skulle läggas ner, och 50 anställda varslades. Men nu tror istället företagets VD Ulf Rosén att det snart kommer behövas mer folk.

- Vi har börjat rikta in oss på att tillverka och sälja specialglas till företag, och det är en satsning som gått hem, säger Ulf Rosén.

Hur mycket den nya glasskulpturen kommer kosta vet man inte, inte heller vilka som är med och betalar.

- Men vi har några finansiärer på gång, säger Ulf Rosén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".