Skolfoton olagligt publicerade på Internet

Polisen i Växjö utreder nu vem som olagligt lagt ut skolfoton av hundratusentals svenska gymnasieelever på Internet och därmed gjort sig skyldig till brott mot upphovsrättslagen. Bland bilderna finns klassfoton från dom flesta av länets gymnasiskolor, tagna av Växjöföretaget Tema skolfoto.

- Både vi och eleverna känner oss kränkta av det här, säger Tema skolfotos vd Leif Håkansson.

När Tema Skolfoto tagit klassfoton ute på skolor tillverkar de tillsammans med andra skolfotografer i landet en cd-rom-skiva med mängder av klassbilder som eleverna sen kan köpa. En sån skiva innehåller klassfoton med sammanlagt 100 000-120 000 elever. 

Och nu har alltså nån köpt en skiva och lagt upp bilderna på Internet. 12 gymmnasieskolor i Kronobergs län finns med på internetsidan. Det är inte första gången nån använder cd-rom-skivan på det här sättet, exakt samma sak hände i höstas. Men enligt Leif Håkansson kommer man ändå fortsätta göra cd-romskivor med skolfoton även i framtiden.

Förutom polisanmälan har elever som kännt sig kränkta anmält sidan till Datainspektionen. Datainspektionen anser att sajtens ägare sannolikt gjort sig skyldiga till brott mot personuppgiftslagen, eftersom de inte har bett om elevernas tillstånd att publicera deras namn och bilder på internet.

Men enligt Bengt Adolsfsson på Växjöpolisen som sköter utredningen kan det bli svårt att hitta den som lagt ut bilderna, brott på internet är svåra att spåra.
- Speciellt svårt blir det om servern finns någonstans utomlands, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista