Tre terminer ska öka studietakten

Sveriges studenter ska fortare bli klara med sina studier genom att läsa tre terminer per år istället för två, något som skulle innebära att man läser även på sommarlovet. Det förslaget läggs fram på socialdemokraternas kongress i helgen.

- Jag tycker inte det är bra, sommarlovet använder vill jag använda till att jobba och knyta kontakter inför framtiden, säger Men Maria Nelson som läser ekonomiprogrammet på Växjö universitet.

Istället för som idag läsa två 20-poängsterminer per år skulle man med det nya systemet läsa tre terminer med 15 poäng på varje.

- Fördelarna skulle kunna vara att man kommer ut i arbetslivet fortare och att man slipper problemet med att så många studenter går arbetslösa under sommaren, säger utbildningssminister Tomas Östros till Svenska Dagbladet.

Om s-kongressen i helgen antar förslaget kommer Högskoleverket redan i vår att få i uppdrag att utreda hur systemet skulle kunna utformas.

Studentkåren i Växjö har inte tagit ställning till förslaget. Enligt kårens vice ordförande Johanna Åkesson ser man positivt på att studenten får en möjlighet, att om man vill, förkorta sin studieperiod.

- Men jag ser också en fara i att politikerna allt oftare ser utbildning som en produkt och det här kan bli en slags ”löpande-band-princip” som inte fungerar när det gäller utbildning.

Och enligt Lars Andersson som är pro-rektor på Växjö universitet är nackdelarna flera. Mest orolig är han för att lärarna på det här sättet skulle få en alltför stor arbetsbörda och att det inte kommer finnas möjlighet att anställa fler.

- Våra lärare kan inte arbeta mer än de gör idag, om man genomför det här kommer det krävas väldigt mycket mer resurser så att vi kan nyanställa, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".