Växjöbo misstänkt för terrorsamröre

En 23-årig man som misstänks för samröre med terroristerna bakom attackerna i Madrid tidigare i år var fram till igår folkbokförd i Växjö. Han var nyligen i Växjö för att hälsa på sin före detta sambo. Men nu är han på väg till Spanien för att förhöras av den spanska polisen.

Den 23-årige mannen har varit folkbordförd i Växjö sedan i januari förra året. Och han var fram till i går skriven på en adress på Nydalaområdet, där han tidigare bodde med sin före detta sambo. Men enligt den senaste noteringen i folkbokföringsregistret så han han nu utvandrat till Spanien, där han också varit bosatt under flera år innan han kom till Växjö.

I torsdags kablades 23-åringens namn och bild ut i spanska medier. I början pekades han ut som en av dom misstänkta för terrordåden i Madrid den 11:e mars som krävde 190 människors liv. När nyheten kom ut visste ingen var han var. Han säger till Norrköpings tidningar att han hade uppgett till sina föräldrar att han var i Spanien, eftersom han inte ville berätta för dom att han var hos sin före detta sambo i Växjö. Polisen blev då misstänksamma mot honom eftersom han och hans föräldrar gav olika versioner.

Enligt den spanska tidnigen El pais så misstänks han inte längre för direkt inblandning i bombattentatet, men man vill nu ha kontakt med honom för att polisen tror att han har viktig information. Mannen kände en 35-årig man som pekats ut som hjärnan bakom dådet och han är även bekant med en man som nu är anhållen misstänkt för samröre med terrorister.

23-åringen säger till Norrköpings tidningar att han är helt oskylidig, och att han har bevis som styrker att han var i Sverige när terrordåden inträffade.

- Det kändes fruktansvärt att bli anklagad för att ha tagit livet av så många, jag är muslim men absolut inte medlem i nån terroristgrupp, säger han.

Mannen är inte dömd för nåt brott i Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista