Chefer i Växjö JO-anmälda efter trakasserier

De åtta anställda på en förskola i Växjö som upplevt sig trakasserade av rektorn, har JO-anmält tre chefer inom Växjö kommun.

De anser att de inte har fått någon seriös hjälp av de anmälda tjänstemännen; förvaltningschefen Tomas Berglund, verksamhetschefen Mia Granqvist och avdelningschefen Gunilla Nilsson.

Den berörda personalen har periodvis gått sjukskriven och placerats ut på andra avdelningar, medan rektorn jobbar kvar på förskolan.

De åtta anställda vill nu att JO granskar om Växjö kommun har agerat enligt lagen.

Sedan tidigare har åklagare inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott efter en anmälan från Arbetsmiljöinspektionen.

Det var förra våren som de åtta anställda slog larm till arbetsgivaren, Växjö kommun, om att de kände sig mobbade och kränkta av rektorn. Och nu har de alltså JO-anmält de tre ansvariga cheferna på kommunen.

Men trots JO-anmälan menar skol-och barnomsorgsnämndens ordförande Karin Kongstad att tjänstemännen har agerat korrekt och hon tycker inte att hon som politiker har något ansvar i frågan.

Enligt Karin Kongstad finns det en risk att förskolepersonalen inte kommer att kunna återvända till sin arbetsplats och positionerna är just nu låsta. Nu återstår för både arbetsgivaren och personalen att invänta besked från åklagaren och från JO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista