Utredningshemmet utanför Ryd riskerar nedläggning

Motivations och Utredningshemmet Strömsborg utanför Ryd kommer troligen att läggas ner. Hemmet som tar emot vuxna missbrukare anses inte längre lönsamt.

Hemmet Strömsborg har funnits sedan 1992 och tar främst emot vuxna med narkotika och blandmissbruksproblem.

På hemmet tillbringar de tre månader medan deras situation utreds för att de på så sätt ska kunna få en vård som passar just dem. Och hemmet behövs som ett komplement till öppenvården säger föreståndaren Per Törnqvist.

-På hemmet så umgås vi med dem hela dagarna och då ser vi lättare deras behov, säger han.

Men de senaste åren har beläggningen på hemmet minskat och allt färre kommuner i länet och utanför länet skickar dit personer för utredning. En av anledningarna är att en del kommuner inte anser sig ha råd med vården.

Och därför lönar sig inte verksamheten längre för landstinget. Det säger Paul Johansson, centerpartist och vice ordförande i landstingsstyrelsens arbetsutskott. Främst ser landstinget att någon annan tar över hemmet men Per Törnqvist anser att frågan är större än så.

-I ett välfärdssamhälle ska man kunna ha råd med en sådan här vård, säger han.

På måndag tar landstingsstyrelsen beslut om Strömsborgshemmets framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista