Ljungby

Sverigedemokrat uteslöts ur facket

Leif Rogerstam i Ljungby är chaufför och har därför i 16 år varit medlem i Transportarbetarförbundet. Nu står han på Sverigedemokraternas lista i kommunfullmäktigevalet, och därför har Transport uteslutet honom ut förbundet.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt för jag skulle gärna ha varit med i Transport fortfarande. Jag tycker det är diskriminerande av yttrandefriheten, man borde få vara med i vilket parti som helst och ändå få vara med i facket, säger Leif Rogestam.

– Nu missar jag en del försäkringar som är viktiga när man är ute och kör på vägarna.

Leif Rogerstam har inte övervägt att lämna Sverigedemokraterna för att få vara kvar i facket.

– Jag tycker de ägnar sig åt diktaturfasoner, säger han.

Transports presschef Mattias Håkansson säger att Transport som alla föreningar har stadgar om medlemmars skyldigheter och rättigheter och om en medlem verkar MOT stadgarna är det skäl för uteslutning. Och politiskt anser Transport att Sverigedemokraterna bakom fasaden döljer högerextremism, främlingsfientlighet och kopplingar till både nationalism och fascism, något som är helt oförenligt med Transports grundvärderingar.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".