Stavgång istället för värktabletter - nu ska vårdcentralerna i länet skriva ut fysisk aktivitet på recept

Fler kronobergare ska bli friska genom motion istället för medicin. Det målet har Landstinget Kronoberg som nu vill bredda försöksverksamheten med att skriva ut fysisk aktivitet på recept.

Sedan september 2003 har Lessebo som enda vårdcentral i länet deltagit i projektet och hittills har personalen skrivit ut ett 60-tal recept på stavgång, lättgympa och annan fysisk aktivitet.

Just nu håller landstinget på att ta fram en handlingsplan så att alla vårdcentraler i framtiden ska kunna skriva ut recept i samarbete med idrottsföreningar och patientföreningar. Handlingsplanen ska vara klar efter sommaren.

- 80 procent av svenskarna rör för lite på sig och vi tror att kronobergarnas hälsa kan förbättras genom att ordinera fysisk aktivitet istället för, eller som komplement, till läkemedel, säger Inger Henningsson, som är vårdutvecklare på Landstinget Kronoberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".