Emelie Bengtsson, Martina Lennartsson och Marie Lindblad på Katedralskolan i Växjö. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio Kronoberg
Kronoberg

Unga mår allt sämre psykiskt

Skolungdomar i länet röker och super mindre än för några år sedan. Men många mår allt sämre psykiskt - det visar Landstinget Kronobergs stora enkät som 6700 skolungdomar fått svara på och som presenterades i dag.

Det är tredje gången Landstinget Kronoberg låter samtliga elever i årskurs fem, åtta och andra året på gymnasiet svara på frågor som rör hälsa och levnadsvanor. I dag presenterades resultatet från 2009 års enkät. Tidiagare undersökningar är från år 2003 och 2006.

På plussidan i årets undersökning är att tandhälsan blivit bättre, fler äter frukt och grönt, att aldrig dricka alkohol har blivit vanligare och snusning och rökning har minskat.

Men bland flickorna är hälsan sämre. Fler än tidigare uplever sämre hälsa, och flickor mår sämre än killarna

Flickor har huvudvärk, ont i magen och känner sig mer stressade än killarna. 58 procent av gymnasieflickorna har huvudvärk minst en gång i veckan till exempel, enligt enkäten. 76 procent av flickorna i gymnasiet är också missnöjda med sin vikt och upplevelsen av stress i skolarbetet har ökat.

Tjejer mår sämre fysiskt

Emelie Bengtsson, Martina Lennartsson och Marie Lindblad går sista året på det estetiska programmet på Katedralskolan i Växjö. Och de tror att det stämmer, att ungdomar och framför allt tjejer mår sämre psykiskt idag och det beror på att pressen ökat säger de:

– Man måste gå ut med bra betyg nu, för att kunna bli vad man vill bli. Det har varit mycket i politiken att man bara har en chans. Man känner att man måste plugga mer och då hinner man inte göra så mycket annat, som att träna och träffa pojkvännen och kompisar och så.

Tjejerna berättat att man inte pratar så mycket om hälsa och levnadsvanor på lektionerna i skolan. Det är inget lärarna tar upp, säger de.

Rör sig mindre

Undersökningen visar också att allt fler rör sig allt mindre och att allt fler har svårt att sova. Det stämmer också in på Emelie Bengtsson, Martina Lennartsson och Marie Lindblad, som tycker att de sover alldeles för lite, är trötta på dagarna och tvingas sova en stund när de kommer hem från skolan och att det blir en ond cirkel.

Syftet med Landstingets enkät är att följa ungdomars hälsoutveckling över tid och öka kunskapen om hälsa och levnadsvanor hos unga i länet.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".