Växjö

Tyskan har fått ett uppsving

Efter många år av dalande intresse kan man nu se ett uppsving för det tyska språket. Åtminstone i Växjö, där ökningen på de tre kommunala gymnasieskolorna har varit 30 procent de senaste fem åren.

Den slitna boken med modern tysk grammatik ligger uppslagen på bordet framför de fyra eleverna och läraren Barbara Marten.

Och tyskan ljuder allt mer i klassrummen på Katedral och de andra två kommunala gymnasieskolorna i Växjö efter många år av minskat intresse.

De extra meritpoängen orsaken
Förklaringen är regeringens införande av extra meritpoäng för elever som fördjupar sig i ett språk, enligt Katedralskolans språkrektor Joakim Nertyk.

– Du ser det så tydligt i ditt betyg. Har du högsta betyg i alla kurser på gymnasiet har du 20,0. Har du läst fördjupningskurs i språk kommer du upp i 22,5 poäng och det är en väldig skillnad, säger han.

Fler börjar läsa språk
17-åriga Roksana Drabiuk studerar tyska i tvåan på Katedralskolan. Hon tycker att införandet av extra meritpoäng är positivt.

– Jag tror att fler börjar läsa språk för att man kan få extra poäng för det.

Roksana får medhåll av Oskar Börjesson som valde att fortsätta med tyskan efter högstadiet just tack vare de 2,5 extra meritpoängen.

– Annars hade jag valt Kemi B istället.

Stor betydelse för vår region
Och att 30 procent fler elever nu väljer att fortsätta studera tyska på gymnasiet jämfört med för fem år sedan, är viktigt enligt språkrektor Joakim Nertyk.

– Tyskan har stor betydelse för vår region. Vi bor nära Tyskland och det vistas många tyskar här men vi har också företag som har täta kontakter med Tyskland.

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sr.se