Barbro Östling uppger att var tionde person blivit mobbad på sin arbetsplats. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio Kronoberg
Kronoberg

Vuxenmobbning tydligare vid riksdagsval

Mobbningstendenserna på arbetsplatserna blir tydligare i samband med valen, det menar organisationskonsulten Barbro Östling som idag förläste i Växjö för arbetsledare från hela länet om problemet.

– Jag kan se en fara i det som har hänt i samband med valet. Vi har på demokratisk valt in Sverigedemokraterna men eftersom deras värderingar krockar med många andra människors värderingar, så är risken att man ser det som ett skäl till att bete sig illa mot dem på jobbet, säger Barbo Östling.

– Det är inte okej, vi måste vara respektfulla mot varandra oavsett om vi har skilda värderingar, fortsätter Barbro Östling.

Hon uppger att var tionde person har blivit mobbad på sin arbetsplats, vilket innebär kränkt upprepande gånger eller utfryst under en längre period. Forskning på området visar att mellan 100 till 300 personer i Sverige tar sitt liv på grund av att de känt sig illa behandlade på jobbet, menar Barbro Östling.

Det är ofta en särskilt typ av människor som blir extra utsatta.

– Kunniga och driftiga människor som vill mycket. De kan upplevas som ett hotfulla på en arbetsplatsen just för att de vill så mycket. Det är en identifierad grupp, säger Barbro Östling.

Många gånger är det inställningen till mobbning från omgivningen och från cheferna, som är orsaken till att man inte belyser problemet tillräckligt, menar Barbo Östling. Hon tycker det är fel att rycka på axlarna åt det eller låtsas som att det inte händer, eftersom det är ens skyldighet som chef att ingripa.

– Om du själv som individ har gått så långt att du gjort en anmälan för att du blivit mobbad på arbetsplatsen och det visar sig att din chef aldrig ingrep, så kan den människan bli fälld i domstol för det.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".