Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
"Tidigast nästa sommar kan de första skogsområdena bli klara" säger Elin Åkerlius på länsstyrelsen. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kronoberg

Stort intresse för naturskydd

I morgon är det sista dagen i den här omgången för de kronobergska privatskogsägarna att anmäla intresse för att få sin skog frivilligt naturskyddad. Och intresset har varit stort.

Hittills har omkring 30 skogsområden i länet anmälts till länsstyrelsen och skogsstyrelsen, något som de båda myndigheterna är mycket nöjda med, säger Elin Åkelius på länsstyrelsen:

- Det är så klart jätteroligt att så många är intresserade, så vi ser mycket positivt på det.

Det är framför allt lövskog och då särskilt ädellövskog som är prioriterade, men också områden med tallskog, barrskog och sumpskog har anmälts av de kronobergska skogsägarna.

De var i våras vi rapporterade om det här nya sättet att skydda värdefull natur, som bygger på samverkan och på initiativ till naturvård från skogsägarna själva. Tillsammans med fyra andra områden i landet ska metoden testas under fem år. Den bygger på en finsk förebild och riktar sig till privata skogsägare. Och här i länet finns ungefär hälften av alla anmälda områden i landet.

Men parallellt med det nya sättet att bedriva naturvård finns det gamla regelverket, emellanåt kritiserat för att använda sig av statliga tvångsåtgärder för att bedriva naturskydd, men under försökstiden ska det inte användas i samma utsträckning som hittills:

– Under den tid som det här försöket pågår har vi sagt från myndigheternas sida att vi ska vara återhållsamma med arbete med traditionellt naturskydd i skog, säger Elin Åkelius, som tror att tidigast nästa sommar kan de första skogsområdena med den nya typen av skydd bli klara.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".