Vilka ska samarbeta och vilka partier ska få kommunalrådsposten. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Kronoberg

Oklart styre i halva Kronoberg

I fyra av länets kommuner, Ljungby, Alvesta, Älmhult och Tingsryd, är det fortfarande oklart hur det politiska styret ska se ut.

I Ljungby till exempel får den borgerliga alliansen ingen egen majoritet och frågan är vem de ska samarbeta med. Och att Centern har inlett samtal med Socialdemokraterna, som det spekulerats om, är helt taget ur luften, säger Carina Bengtsson (C).

– Det finns ingen substans i det överhuvudtaget för det finns inga kontakter tagna. Jag kan inte uttala mig överhuvudtaget i dag vilka som ska samarbeta med vem för vi har inte börjat förhandla än.

I Alvesta blev Moderaterna den stora vinnaren i valet och är nu det parti som håller i taktpinnen. Hur kommunen ska styras är långt ifrån klart, men Moderaternas förstaalternativ är ett minoritetsstyre med Folkpartiet och Kristdemokraterna. Centern tycks vara helt ute ur bilden. Men då behövs stöd från antingen Alvesta Alternativet eller Socialdemokraterna. Och i morgon och på fredag ska Moderaterna träffa de båda partierna för att diskutera ett eventuellt samarbete.

I Älmhult sitter den borgerliga alliansen kvar, men om Miljöparitet kommer att vara med i majoriteten eller inte återstår att se. Och det finns också ett frågetecken kring kommunalrådsposten. Mycket lutar åt att Moderaterna som största alliansparti tar den posten från Centern, men frågan är vilken moderat det blir? För förstanamnet på Moderaternas lista Bodil Hansen blev omkryssad av andranamnet Sonja Emilsson.

– Det tycker jag är jätteroligt och jag är jättetacksam för alla rösterna jag fått. Men det är ju inte jag som avgör var vi landar. Om jag får frågan av mitt parti när det är förhandlat och klart får jag ta ställning till det då, säger Sonja Emilsson (M).

I Tingsryd blev Centern största alliansparti och Centerns förhoppning är att den borgerliga alliansen som styrt de senaste fyra åren ska fortsätta. Men här kan frågan om cook and chill-maten ställa till det. Centerns Sören Gabrielsson, som är den starka kandidaten till kommunalrådsposten, säger att partiet kommer att ställa hårda krav på att riva upp beslutet om maten. Men frågan är vad som händer om Moderaterna vägrar? I kväll har Centern i Tingsryd gruppmöte och ska då utse vilka personer som ska förhandla med de andra partierna.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".