Växjö

Kuratorernas återtåg i skolan

Allt fler skolelever mår dåligt, visar flera undersökningar. Nu ska Växjö kommun försöka förbättra elevhälsan genom att anställa kuratorer till grundskolorna, något som inte funnits på minst 15 år.

– Det är bra om man känner sig stressad eller inte mår bra och behöver prata med någon och kan få förtroende för den personen, säger Elin Arvidsson som går i nian på Arabyskolan, en av de skolor som nu ska få en kurator.

Totalt håller kommunen på att anställa cirka sju kuratorer.

Elever mår allt sämre
Som på många andra skolor finns på Arabyskolan elever som är stressade, har huvudvärk, ont i magen eller känner sig ledsna.

Olika undersökningar från bland annat Folkhälsoinstitutet och Landstinget Kronoberg visar att unga mår allt sämre, en bild som Arabyskolans rektor Judit Beres Lagerqvist bekräftar.

– Vi har märkt att eleverna är mer stressade och har mycket problem både utanför och i skolan. Vi har många elever som väntar på att det kommer en kurator, säger hon.

Kuratorerna togs bort - nu är de tillbaka
På minst 15 år har det inte funnits kuratorer på de kommunala grundskolorna i Växjö kommun men nu annonseras alltså efter nya som ska täcka behovet på alla grundskolor.

Anledningen är dels ett behov som syntes tydligt i kommunens översyn av elevhälsan och dels krav på kuratorer i den nya skollagen. Men eleven Saed AboMery på Arabyskolan är inte övertygad om att en kurator skulle hjälpa.

– Det kommer inte vara många som tar mod till sig att gå fram till den främmande personen och berätta hur man har det. Man kommer säkert hålla det inom sig.

Bättre verktyg
Men rektor Judit Beres Lagerqvist säger att en kurator har bättre verktyg än andra vuxna att möta eleverna.

– Det blir lättare för dem att hantera stress och känslor som kommer upp. Alla de här bitarna kan en kurator hjälpa till med.

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sr.se