Regeringens sjuklöneförslag är en het fråga bland företagare i länet

Företagare i länet diskuterade på måndagen i Växjö regerings nya förslag när det gäller hur man ska komma tillrätta med den höga sjukfrånvaron i landet. Generellt kan sägas att företagarna är mycket kritiska mot förslaget, eftersom de anser att ytterligare kostnader läggs över på företagen.

- Går det här förslaget igenom kommer det att hindra nyanställningar, säger Eilon Fransson, regionchef på Svenskt Näringsliv i Växjö. Om en person varit sjukskriven mycket, kommer ett företag att dra sig för att anställa en sådan person, säger han.

Regeringens avsiktsförklaring går bland annat ut på att den så kallade tredje sjuklöneveckan försvinner och i stället införs ett krav att arbetsgivaren ska betala 15 procent av sjukpenningskostnaden från dag 15 till dess att personen åter är i arbete.

Svenskt Näringsliv vill i stället, att regeringen angriper problemet genom att se över hela sjukskrivningsprocessen, så att människor kommer snabbare in i sjukvården och i större utsträckning kan påverka sin rehabilitering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista