Mannen har nu suttit häktad i över fem månader. Foto: Rolf Höjer/Scanpix
Kronoberg

Ännu inget åtal för 24 år gammalt mord

Åtalet mot den 67-årige man från Kronoberg som misstänks för ett 24 år gammal mord i Eslöv dröjer. För åklagaren har nu, efter en begäran från 67-åringen och hans advokat, fått förlängd åtalstid med ytterligare en vecka.

– Utredningen är i stort sett klar nu och för att vi ska få skäligt rådrum och gå igenom utredningen och annat så har vi begärt att åklagaren ska förlänga åtalstiden med en vecka, så det är på vårt önskemål, säger 67-åringens advokat Sten-Åke Larsson från Växjö.

Fingeravtryck säkrades

I början av juni 1986 blev en 79-årig man ihjälslagen i sitt hem i Eslöv, men ingen kunde gripas för mordet. Men 24 år senare, i april i år, greps den 67-årige mannen från Kronoberg, och han häktades senare på sannolika skäl misstänkt för mordet. Exakt vilka bevis som finns mot honom vill varken åklagare eller polis berätta, men i samband med mordet säkrades både finger- och handavtryck på mordplatsen.

Utredningen har dragit ut på tiden och den 67-årige mannen har omhäktats åtskilliga gånger och han har nu suttit i häkte i fem och en halv månad.

– Det är klart att han inte mår bra efter att ha suttit så här lång tid. Men han är full av tillförsikt.

Hävdar att han är oskyldig

Åklagaren har nu fram till den 7 oktober på sig att väcka åtal, och mycket tyder på att utredningen då är helt klar. Och 67-åringen han står fast vid att han är oskyldig.

– Min man hävdar, vilket han har gjort hela tiden, att han inte har något med det här mordet att göra, säger Sten-Åke Larsson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".