Kultur

Omdiskuterad IKEA-musikal har nått Sverige

I helgen var det sverigepremiär på den omtalade musikalen om Ingvar Kamprad, grundaren av IKEA. Föreställningen har spelat för fulla muggar på Deautsches schauspielhaus i Hamburg.

I Sverige spelas den på Malmö stadsteater. Men regissören och huvudrollsinnehavaren är de samma som i Tyskland, Andreas Grötzinger.

I musikalen eller oriatoriet som upphovsmännen hellre kallar det, får man följa ett gäng framtida börsmäklare som efter en krasch tappat tilltron till marknaden och då drar sig till minnes en ikon som gjorde karriär utan att gå till börsen. Den gode kapitalisten Ingvar Kamprad.

Bakom möbelsagan står halvsvenskan Erik Gedeon och Klas Abrahamsson. Själva kallar de det för en ironisk hyllning. För det finns även delar som kan ifrågasättas, inte minst Ikeas ägarkonstruktion - ett nät av stiftelser, säger Erik Gedeon. Storyn berättar framgångssagan om Ingvar, men skyggar inte för de mörka sidorna, som historien om Ingvar Kamprads eventuella fascistiska sympatier i början på karriären. Musikaliskt gör Erik Gedeon så mycket han kan för att hitta det svenska.

Dels med egen musik men också genom att låna från svenska klassiska tongångar.

David Richter
david.richter@sr.se