Sverige

Ikea gör rekordvinst

Möbeljätten Ikeas försäljning fortsätter att växa trots lågkonjunkturen. Under räkenskapsåret som avslutades i augusti steg omsättningen med 7,7 procent till 211 miljarder kronor.

Ikea gör ett rekordår med 26,5 miljarder kronor i vinst före skatt, skriver Dagens Industri. Ikea avslöjar normalt inte resultat eller andra detaljer om sin ekonomi, nu har dock styrelsen beslutat sig för att öka öppenheten framöver. Ikeas koncernchef Mikael Ohlsson bedömer också att företaget nu tar marknadsandelar.

-Vi har länge haft en bra lönsamhet, mycket tack vare en högeffektiv organisation och låga kostnader. Det är både glädjande och nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta med det mycket tunga investeringsprogram som vi vill genomföra, säger Ohlsson till DI.

Ohlsson konstaterar också att bolagets satsning i Ryssland och Kina fortsätter och att företaget är på väg in i Serbien och Kroatien.

-Vi siktar också på Sydkorea och har beslutat att även gå in i Indien när lagstiftningen öppnar för 100-procentigt ägda dotterbolag, säger Ohlsson till tidningen.

Enligt företaget besöktes Ikeas 280 varuhus av 626 miljoner kunder under förra året.

TT