Dubbelt så många ansöker om hjälp med sina skulder i år, jämfört med förra året. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Kronoberg

Rekordmånga söker skuldsanering i länet

Många privatpersoner söker skuldsanering just nu i länet - och kön för att få hjälp är lång på många håll. I Ljungby är ökningen dramatisk. Dubbelt så många vill ha hjälp i år jämfört med förra året.

i Växjö är kön för att få komma till en budget- och skuldrådgivare fem månader.

Det är Kronofogden som beslutar om man ska få skuldsanering, men det är oftast till kommunernas budget- och skuldrådgivare man först vänder sig för att få hjälp med sin ansökan.

I Ljungby kommun har Margaretha Cedvik, budget- och skuldrådgivare aldrig haft så hårt tryck tidigare. Dubbelt så många ansöker om hjälp med sina skulder i år, jämfört med förra året. 28 personer har sökt råd om sina skulder och hon har skickat in 15 ansökningar om skuldsanering hittills i år. Förra året var det sju.

– När jag kollade statistiken blev jag skrämd, säger Margaretha Cedvik.

"Kronofogden överbelastad"
På Kronofogden i Kalmar som handlägger skuldsaneringsärenden från länet, är man överhopad med ansökningar och har nyrekryterat för att hinna med, men ändå är väntetiden för att få ett beslut lång, Minst 6 månader tar det att få ett beslut från KM på grund av söktrycket.

– Det tar tid där och de har varit totalt överbelastade, när vi var på studiebesök där så hade de kartonger som stod som de inte hade haft tid att ens öppna, berättar Margaretha Cedvik.

Fem månaders kö
I Växjö är det också hårt tryck och där är det fem månaders kö för att överhuvudtaget få komma till den kommunala skuld - och bugdetrådgivaren. Där har man också förstärkt med en tjänst.

Varför det blivit en sådan ökning, vet inte Margareta Cedvik från Ljungby säkert, men en förklaring, tror hon kan vara den nya skuldsaneringslagen som var på gång men som dragit ut på tiden och folk med stora skulder nu känner att de inte vill vänta på den nya lagen, säger hon.

Och det är alla grupper av människor som hamnat i skuldfällan och nu söker hjälp, enligt Margaretha Cedvik.
– Det är inga slarvers generellt, det kan vara människor som haft jobb, men olika livssituationer har gjort att man hamnat i det här.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".