Åke Paulsson för Skara-Lundsbrunn järnvägar är lättad. Foto: Petra Dahlberg/Sveriges Radio

Museijärnvägar räddade av nytt förslag

Faran verkar vara över för landets museijärnvägar. En av dem är föreningen Smalspåret Växjö-Västervik. Transportstyrelsen har backat och drastiskt sänkt avgiftsförslagen för museiföreningarna.

Remisstiden går ut i dag, och exakt hur beslutet blir är inte klart ännu. Under förra veckan träffade representanter för museibanornas riksorganisation. Transportstyrelsen och redogjorde för sina synpunkter på det förslag som nu varit ute på remiss.

Förslaget handlar om nya avgifter för att finansiera Transportstyrelsens olika tjänster, och tidigare i somras såg det ut som att de nya avgifterna skulle drabba museijärnvägarna orimligt hårt.

– Efter de första beskeden vi fick räknade vi ut att vi skulle betala ungefär 250 000 kronor per år i årlig avgift till Transportstyrelsen. Nu är vi nere i att de insatser de gör åt oss får kosta max 5 000 per projekt, säger Åke Paulsson, vice ordförande för Skara-Lundsbrunns järnvägar.

– Det är en klar reducering. Det finns också fler punkter som de har gått oss till mötes på.

Museijärnvägarna slipper också registrera sina fordon i Transportstyrelsens stora EU-register.

Petra Dahlberg
petra.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".