Börje Lindqvist, landstingsdirektör och Stephen Hwang, rektor vid Linnéuniversitetet, undertecknar ett femårigt samarbetsavtal. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kronoberg

Vårdsamarbete mellan landstinget och universitetet

Ett femårigt samarbetsavtal mellan Landstinget Kronoberg och Linnéuniversitetet undertecknades igår av båda parter. Avtalet berör främst områdena vård och hälsa.

– Framför ska vi fördjupa samarbetet när det gäller sjuksköterskeutbildningen, när det gäller att få igång psykologutbildningen, och hälsoekonomi, säger landstingsdirektör Börje Lindqvist.

Den planerade psykologutbildningen har Högskoleverket ännu inte sagt ja till, men den är ändå tänkt att starta nästa höst. För psykologprogrammet skjuter landstinget till över sju miljoner kronor, men lika mycket till tror Börja Lindqvist att det kommer att satsats i samverkan genom eget direkt eller indirekt arbete, som till exempel genom att olika kategorier av vårdpersonal vid den rättspsykiatriska regionkliniken kan agera handledare för praktikanter.

En professur och ett lektorat i psykologi ska landstinget bidra till. Dessutom ska en så kallad hälsoekonom anställas som knyts till universitetet.

Stephen Hwang, rektor vid Linnéuniversitetet, ser främst en del av samarbetet som särskilt viktig.

– Det är psykologutbildningen som vi väldigt gärna vill kunna ge vid Linnéuniversitetet, och där landstingets stöd är ovärderligt. Men också kompetensutbytet där landstinget hjälper oss genom tjänster som delas mellan oss och landstinget, säger Stephen Hwang.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".