Hörselskador ökar kraftigt bland kvinnor

Alltfler kvinnor drabbas av hörselskador. Enligt en rapport från Hörselskadades Riksförbund har antalet kvinnor med hörselskador fördubblats på tio år. En av orsakerna tros vara den högljudda miljön inom barnomsorgen och skolan, där många kvinnor arbetar.

De senaste tio åren har antalet kvinnor med nedsatt hörsel i landet nästan fördubblats, från 3, 8 procent till 6, 9 procent mellan åren 1992 och 2002, främst i ålderskategorin 25-44 år.

En viktig förklaring enligt Hörselskadades Riksförbund kan vara ljudvolymen som många kvinnor utsätts för på arbetsplatserna, främst då inom skolan och barnomsorgen. Och till skillnad från de många traditionellt manliga arbetsområden finns det få sätt att skydda sin hörsel på just där.

Karin Kristoffersson är barnskötare på förskolan Lunnagård.

-Det finns inget särskilt skydd att använda, men vi brukar försöka dela upp barnen i mindre grupper eller gå ut om ljudnivån blir för hög, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".