Älmhult

Älmhultsrånarna fortfarande på fri fot

Det har nu gått en månad sedan det uppmärksammade rånet mot en guldsmedsaffär i Älmhult. Men än så länge har ingen kunnat gripas.

– Vi jobbar med gediget kriminalpolisarbete med fortsatta förhör, vi analyserar genomförda förhör och inkommet material. Eftersom det inte var någon som greps på bar gärning så är det att hålla ut, ha is i magen och blicka framåt, säger Staffan Käll som är Kronobergspolisens förundersökningsledare.

Det var på förmiddagen den 7 september som tre beväpnade och maskerade personer slog till mot guldsmedsaffären i Älmhult. De krossade montrar i butiken och fick med sig guld- och silverföremål och även kontanter. En anställd i butiken blev också nedslagen. Rånarna flydde i en väntande bil och flyktbilen hittades senare utbränd vid sjön Möckeln. Men där slutar spåren efter dem.

– Det finns iakttagelser gjorda att en båt har försvunnit från platsen och det finns också iakttagelser om att bilar lämnat platsen för branden. Och vi jobbar utifrån de här två scenarierna.

Inga konkreta misstankar
Men trots att en månad nu har gått har ingen kunnat gripas för rånet. Polisen har säkrat en del spår på brottsplatsen, men har än så länge inga konkreta misstankar, säger Staffan Käll.

– Vi har uppslag som vi tittar lite närmare på, mer än så kan jag inte säga. Vi har inga misstänkta i nuläget.

Kollar kopplingar till andra rån
Den senaste månaden har det varit flera rån mot guldsmedsaffärer i Sydsverige, bland annat i Halland, och Kronobergspolisen tittar nu även på de rånen för att se om det finns några kopplingar.

– Vi har ju kontakter med andra polisen och jämför och ser om det kan finnas samband med vårt fall, självklart gör vi det.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se