Fotboll

EM i Växjö ingen garanti för arena

Trots tidigare besked, så finns det inga garantier om att Växjö blir en av värdstäderna under dam-EM 2013.  Allt hänger på om den nya fotbollsarenan står klar, vilket inte alls är säkert.

Blir priset för bygget av den nya fotbollsarenan i Växjö för högt, så tänker inte kommunen gå med på ett lån eller gå i borgen för Östers IF, menar Bo Frank, moderat kommunalråd. Det är prislappen på bygganbuden som avgör och de förhandligarna kommer att vara klara först i november, tror han.

– Det är inte så att kommunen automatiskt slänger upp 250 miljoner bara för att vi har fått den här idrottstävlingen. Kommunen går aldrig i borgen för någonting "in blanco". Utan både skattebetalarna, medborgarna och politikerna måste först veta hur mycket pengar det handlar om.

Men att en splitter ny arena står klar till EM 2013, det är dock vad Svenska fotbollförbundet och UEFA räknar med.

För när Växjö kommun ansökte för att få bli värdstad, tillsammans med arrangörerna Östers IF, så var det just det som var överenskommet, säger Göran Havik på Svenska fotbollförbundet som är ansvararar för EM-arrangemanget.

– Hade det varit oklarheter så hade inte Växjö blivit valt att ingå i Sveriges ansökan över huvud taget. Vi har garantier för att det blir en ny arena och de ligger skriftligt hos UEFA, säger han.

Först om ett antal veckor när alla anbud ligger på bordet, kommer kommunen att besluta om det blir ett ja eller nej till pengar för en ny arena. Först då är det med säkerhet klart om Växjö blir värdstad för EM 2013.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se