Fotboll

Sverige riskerar att förlora EM

Dam-EM i fotboll i Sverige kan vara i fara. Orsaken är att Växjö kommun och Östers IF inte kan garantera att en ny fotbollsarena står klar till mästerskapen i Växjö som är värdstad.

För att Sverige och Växjö skulle få arrangera fotbolls-EM för damer 2013, så skulle det byggas en ny fotbollsarena i Växjö. Det var kravet, och för Östers IF har det varit självklart under hela ansökningsprocessen.

– Jag vet inte om det har kommit som en överraskning att det kävs en ny arena för att arrangera dam-EM. För mig har det varit klart hela tiden, säger Claes Lövgren som är ordförande i Öster.

Om det nu visar sig att bygganbuden skjuter i pris och arenan blir för dyr, så finns det många frågetecken att reda ut. För Växjö kommun vill inte gå i borgen eller låna till Östers IF om det blir för dyrt.

Vad händer med EM då?

– Då får ju Växjö kommun och Östers IF tacka nej, givetvis, svarar Claes Lövgren.

Blir det ett "nej" från Växjös sida, så kan Sverige att rätten till EM-arrangemanget, uppger Svenska fotbollsförbundet. Men det å andra sidan ska inte vara någon risk, eftersom Växjöarrangörerna, kommunen och Östers IF skrivit under ett avtal där man lovar en ny arena, säger Göran Havik på Svenska fotbollförbundet.

– Vi har garantier från Växjö till UEFA att det blir en ny arena.

Avtalet har skrivits under av Benny Johansson (M), som är ordförande i fritidsnämnden och av Östers ordförande Claes Lövgren.

På Östers IF är man rädd och bekymrad för att kommunen eventuellt backar när de alla anbud är klara för arenabygget.

– Det skulle vara väldigt snöpligt om inte Växjö kommun kan vara med och arrangera ett av de största arrangemang man kan få till Sverige, säger Claes Löfgren.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se