Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Kronoberg

Hjärtsjuka dåliga på att motionera

En stor del av de över 700 patienter som varje år drabbas drabbas av hjärtinfarkt i Kronobergs län riskerar ännu en infarkt inom ett år. Orsaken är bland annat att de inte kommer igång med att motionera.

Det är omkring 85 hjärtinfarktspatienter i Kronobergs län, eller 12 procent, av de över 700 fallen per år, som får en ny infarkt inom ett år efter den första. Det visar en sammanställning från Hjärt-Lungfonden.

Den akuta hjärtinfarktvården har genomgått stora förbättringar, men det gäller inte alls insatserna för att förhindra en ny infarkt.

Det finns tre viktiga delar enligt riktlinjerna för hälso- och sjukvården för att förhindra en ny hjärtinfarkt. Det är att sänka kolesterolvärdena, sänka blodtrycket och att motionera regelbundet.

Patienterna i Kronobergs län klarar någorlunda av sänkningen av blodtryck och kolesterolvärde i. Däremot är det hela sex av tio som ett år efter hjärtinfartken inte kommit igång med någon fysisk aktivitet.

Vården måste bli bättre på att följa upp de förebyggande insatserna efter en hjärtinfarkt är slutsatsen från Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".