Eslöv/Kronoberg

Eslövsmordet: dödad med glaslykta och telefonsladd

I dag åtalades en 67-årig man från Kronobergs län för ett mord på en 79-årig man i Eslöv för 24 år sedan. 79-åringen blev slagen med en glaslykta i huvudet.

I stämningsansökan skriver åklagaren att 67-åringen mördade mannen någon gång mellan den 7 och 9 juni 1986 genom att först slå honom i huvudet med en glaslykta och därefter dra åt en telefonsladd runt mannens hals.

Åklagaren öppnar också för att ytterligare någon person kan ha varit med om dådet.

Avtryck av handflata
Den tekniska bevisningen består bland annat i ett avtryck av 67-åringens handflata som hittats på mordplatsen.

Mannen själv nekar till mord och via sin advokat säger han att han aldrig ens träffat den mördade mannen.

– Min man har inget med detta mordet att göra. Han känner inte mannen och har aldrig varit i hans lägenhet, säger mannens advokat Sten-Åke Larsson från Växjö.

Enligt åklagaren har man hittat ett handavtryck från din klient på mordplatsen. Hur förklarar han det?

– Det handavtrycket som påstås vara där är en bevisfråga som rätten har att pröva. Jag går inte in på det jag ska argumentera om i domstolen, svarar Sten-Åke Larsson.

Handavtrycket finns på en kopplingsdosa till mordoffrets telefon och bedöms av teknikerna vara avsatt i blod. Det kan ha gått till så att gärningsmannen först har slagit 79-åringen i huvudet med glaslyktan och därefter tagit i kopplingsdosan för att få loss telefonsladden som sedan drogs runt offrets hals.

Sparade spår ledde utredarna till mannen och leder åtalet till fällande dom blir det sannolikt det äldsta mordfall som klarats upp i Sverige.

Åklagaren kallar tekniska specialister, både från Skånepolisens tekniska rotel och från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL), för att vittna i målet. Ett annat vittne ska intyga att 79-åringen, som var homosexuell, brukade ringa Heta linjen för att knyta kontakt med män.

Dömdes 1987 för bedrägeri
Den åtalade 67-åringen har suttit häktad misstänkt för mordet i nästan ett halvår.

1987 dömdes den 67-årige mannen, enligt TT, för bedrägerier och bedrägeriförsök. Tillsammans med en annan person ska han via kontaktannonser i olika tidningar ha utlovat män sexuella tjänster.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se