Ett hundratal hyresgäster evakuerade efter fynd av sprängmedel

Misstänkta sprängmedel upptäcktes på torsdagskvällen vid en husrannsakan i en lägenhet på Dalbo i Växjö. Och bomtekniker från Malmö kallades till platsen. Polisen beslutade också att utrymma tre trapphus i ett hyreshus och ett hundratal personer evakuerades.

Det var efter en husrannsakan i en 35-årig mans lägenhet i Växjö som polisen upptäckte sprängmedlen. Den 35-årige mannen greps i söndags misstänkt för vapenbrott och han häktades på torsdagen.

Mannen är tidigare dömd för två fall av vapenbrott och det var efter misstanke om att mannen tillverkade vapen i större skala som husrannsakan gjordes.

Efter att sprängmedlen hittades valde polisen att vid 19-tiden utrymma intilliggande lägenheter och ett hundratal personer fick lämna sina hem.

- Det gick lugnt och sansat till. De boende har varit tacksamma över det vi har gjort. Och det är för deras säkerhet som vi evakuerade dom, säger polisens talesman kommissarie Rolf Holck-Clausen.

Bombteknikerna från polisen i Skåne kom till platsen vid 21-tiden på kvällen och inledde arbetet med att säkra de misstänkta sprängmedlen. Strax före klockan elva var arbetet färdigt och avspärrningarna hävdes.

Efter att de misstänkta sprängmedlen fraktats bort kunde de boende återvända till sina lägenheter efter fyra timmars avspärrning.

Men det rådde aldrig någon fara för allmänheten, enligt polisens talesman Rolf Holck-Clausen

- Hela insatsen har skett under kontrollerade former, säger han.