Markaryd

(C) vill se omräkning av röster

Centerpartiet i Markaryd vill se en omräkning av rösterna i kommunvalet. Partiets ordförande i Markaryd, Sven Jansson, har överklagat till länsstyrelsen, eftersom han anser att rösträkningen inte gick rätt till.

– En blank valsedel som det bara stod "S" på räknades som Socialdemokraterna och jag är väldigt tveksam när det gäller att räkna med sådana röster. Det skulle faktiskt kunna vara Sverigedemokraterna som skulle ha haft den rösten, förklarar Sven Jansson (C).

I Markaryds kommun blev valet jämt, och det var enstaka röster som avgjorde hur många mandat de olika partierna fick i kommunfullmäktige.

– Ja, man bör i alla fall kolla upp de här valsedlarna som är tveksamma, säger Sven Jansson.

Hade Socialdemokraterna fått fyra röster färre i valet skulle de tappa ett mandat, och för Centerpartiets del var de bara en röst från att behålla ett av sina mandat.

– Det handlar om så få röster så det är inte säkert att det bara skulle påverka Centerpartiet, det kan vara andra partier som blir gynnade eller missgynnade, säger han.

Vad händer om det inte blir någon omräkning?

– Blir det ingen omräkning så får man acceptera det också - vi lever ju i en demokrati, avslutar Sven Jansson.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista