10 000 personer i landet ska utbildas i missbruksvård. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Kronoberg

400 bänkade sig för utbildning om missbruksvård

Över 400 personer inom missbruksvården från hela länet bänkade sig i dag i Konserthuset i Växjö för en fyradagars utbildning.

En av dagens föreläsare var Berth Andersson vid Linnéuniversitetet i Växjö som har studerat utvecklingen av alkohol- och narkotikamissbruk både regionalt och nationellt, och om missbruket i Kronobergs län säger han så här.

– Vi ligger lite lägre i alkoholmissbruk och narkotikamissbruk än landet i övrigt, men det hindrar inte att det finns en del grupper som är utsatta.

– Vi ser nu att det är en polarisering när det gäller ungdomars drickande. Vi har en större grupp än på länge som inte dricker alls samtidigt som en annan grupp dricker mycket.

10 000 ska utbildas
Utbildningen i Växjö för både anställda och förtroendevalda inom missbruksvården ordnas på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting. Kursen genomförs på 18 platser i landet och totalt ska 10 000 personer utbildas i riket.

Kursen handlar i stora drag om att kommuner, landsting och regioner ska ta ett gemensamt ansvar för att Socialstyrelsens riktlinjer för missbruks- och beroendevård och att aktuell kunskap på området verkligen också ska tillämpas.

Dagliga drickandet från kontinenten
Men före ett missbruk eller boende av till exempel alkohol finns vad som kallas riskbruk säger Ylva Benderix från Linnéuniversitetet.

– Vi har dels det dagliga drickandet som vi i viss utsträckning tagit över från kontinenten, men också det drickande som ofta karaktäriserar ungdomar, nämligen att dricka väldigt mycket någon gång i veckan. I båda fallen finns stora risker, säger Ylva Benderix.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".