Agunnaryd

Starkt motstånd mot vindkraftverk

I Kronobergs län finns det planer på att bygga omkring 600 vindkraftverk. Men många protesterar mot att bo granne med en vindkraftspark med 170 meter höga vindkraftverk.

Utbyggnaden av vindkraften går därför allt trögare på grund av motståndet från markägare.

Johannes Vilå i Agunnaryd fick i augusti reda på att det norska företaget Conceptor planera bygga åtta verk intill hans gård, intill Stensjön söder om Ryssby.

– Vi blev ju chockade! Vi har köpt vår fastighet eftersom den ligger lugnt och skönt utan buller, berättar Johannes Vilå.

Presenterades inför faktum
Johannes Vilå blev kallad till ett markägarmöte och då var allt i princip klart. Om han inte skulle skriva under kontraktet skulle han inte heller få någon ekonomisk kompensation.

Det norska företaget Conceptor har planer på att bygga totalt 38 vindkraftverk i bland annat Åby, Ljunga och Stensjöområdet.

En del av Johannes Vilås fastighet på 11 hektar hamnar i vindkraftparket i Stensjön.

– Vi har blivit väldigt stressade över det här projektet. Det är självklart att vi funderar på om vi vill bo kvar eller inte.

"Olycklig missuppfattning"
Conceptors vd Mats Svensson är på väg till ett möte med markägarna i Agunnaryd.

– Det är en olycklig missuppfattning att vi har lämnat ruta ett. Vi är mitt i samrådsprocessen, säger Mats Svensson i en kommentar.

Han säger också att företaget kommer att ta in synpunkter och sedan presentera ett slutgiltigt förslag. Markägaren har alltså fortfarande möjlighet att påverka processen, enligt Mats Svensson.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se